Историјат


Основна школа “Бранко Радичевић” у Габровцу вршњакиња је независне Кнежевине Србије и једна од најстаријих школа у Нишавском округу. Први кораци описмењавања на подручју села Габровца били су у манастиру Св.Тројице где је за време Турака радила манастирска школа у којој се учило читање, писање, рачун и црквено појање. Корени наше данашње школе досежу у далеку 1878/1879. годину, када је у селу Габровцу отворена четворогодишња школа а њен први учитељ био је Сава Ђорђевић.

Од 1893-1920.године. у школи је једини учитељ био Лука Јанићијевић, иако је тада школа имала преко стотину ђака махом из Габровца и суседних села. Учитељ Јанићијевић је својим радом много допринео описмењавању и деце и одраслих овог краја а био је и оснивач библиотеке при школи.

Регуларна настава у Државној школи у Габровцу почиње школске 1920/1921.године. Године 1926. обласни Школски одбор дао је кредит за градњу неколико сеоских школа, међу којима је била и  школа у Габровцу. Изградња нове школе у Габровцу завршена је 1928. године. Имала је две учионице и стан за учитеља.

Школске 1952/1953.године четвороразредна школа у Габровцу прераста у осмогодишњу основну школу под именом “Бранко Радичевић”. Тако, школа у Габровцу постаје матична основна осмогодишња школа, док, до тада самосталне школе у Бербатову, Вукманову и Доњем Власу постају истурена одељења основне школе “Бранко Радичевић” са седиштем у Габровцу. Школа у Доњем Власу је припадала овој школи до школске 1982/1983. године. Следеће школске 1983/1984. године школа у Доњем Власу се прикључила ниђкој основној школи “Коле Рашић”. Први директор ове школе био је Влада Вељковић. Због недостатка кадрова наставу су изводила свега три наставника. Наставник Јовановић Велимир је држао наставу српског и немачког језика, Живић Радивоје је изводио наставу географије, биологије и фискултуре, а трећи наставник ове школе, Јовановић Бранислав предавао је математику, цртање и певање. Након Владимира Вељковића, функцију директора школе вршили су Ди

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram